fbpx

6.6.2019

Miten nukuit viime yönä? Tai miten oot nukkunut viime aikoina?

Kirjoitin viime viikolla liikunnasta ja sen vaikutuksesta omaan elämääni. Pääpointti oli se, että jokaiselle löytyy varmasti se oma mieluinen laji tai tapa harrastaa liikuntaa ja saada siitä positiivisia kokemuksia. Omaa liikkumista ja sen toteutumista helpottaa suunnittelu etukäteen. Toivottavasti jollekin heräsi ajatuksia koskien omia liikuntatottumuksia. 

Mutta anyways, nyt on aika ottaa askel eteenpäin myös blogin puolella ja lähteä kirjoittamaan kaikille ajankohtaisesta aiheesta, eli unesta. Jos sinua väsyttää jatkuvasti päivisin, kertoo se luultavasti siitä, ettet palaudu yön aikana edellisen päivän kuormituksesta. Stressaavat tekijät, kuten työ, opiskelu tai työttömyys, kuuluvat henkiseen kuormitukseen. Fyysiseen kuormitukseen esimerkiksi liikunnasta, liikkumisesta tai työstä aiheutuva kuormitus keholle.

Viime kirjoituksessa mainitsinkin jo Firstbeat-mittauksen, jonka tein kuukausi sitten. Firstbeat-laite mittaa sykevälivaihtelua ja tunnistaa tämän perusteella päivän aikana tapahtuneet stressireaktiot sekä liikuntasuoritukset. Laite mittaa myös palaudutko riittävästi kuormituksesta.

Kellonajat eivät pidä paikkaansa tässä kuvassa. Mittaus on aloitettu ennen nukkumaanmenoa sunnuntai-iltana ja lopetettu keskiviikkoaamuna. Vaaleansiniset palkit kuvaavat unta.

Yllätyin omista tuloksistani, sillä ensimmäisenä mittausyönä heräsin ja valvoin 1,5h putkella ja syynä oli selkeästi stressaava koulutyö, joka pomppasi mieleen kesken unen. Mulle käy näin tosi usein, jos seuraavana päivänä on jokin juttu, joka poikkeaa normaaleista arkirutiineista. Se johtuu pitkälti siitä, että olen hyvinkin itsekriittinen useassa asiassa ja tämän vuoksi stressaan välillä pienistäkin asioista. Mittaus kuitenkin kertoi, että palaudun paremmin kuin hyvin arjen ruletista.

Myöhäiset liikuntasuoritukset vaikuttavat nukahtamiseen ja syvään uneen pääsemiseen. Itselläni loppuu jalkapallotreenit kello 20.30-21 ja vaikka olisinkin kello 22 jo sängyssä, niin nukkumisesta ei tule yhtään mitään. Kroppa käy aivan käsittämättömillä kierroksilla ja ajatus laukkaa ihan jossain muualla kuin höyhensaarilla.

Lukeminen auttaa itselläni parhaiten rauhoittumisessa, mutta on todella iso kynnys napata sängyn vieressä oleva kirja Netflixin sijaan, kun niin monta hyvää sarjaa on kesken ja päivällä niitä ei kerkeä katsoa. Eikös se sininen valo ollut hyväksi yöunille? Nope.

En ole viime aikoina seuraillut sen tarkemmin yöunieni pituutta, koska olo on ollut virkeä pääsääntöisesti. Sen verran tätä kirjoitusta silmällä pitäen kuitenkin katsoin alkuviikon, että neljä edellistä yötä nukuin 10h/10h/8h/8h, eli keskimäärin 9 tuntia yössä, joka on enemmän kuin hyvin. Tämä on mahdollista sen takia, koska työni on iltapainotteista. Aamuvuorolaisilla tai yövuorolaisilla tämä ei ole ihan niin yksinkertaista. Jokaisella tulisi kuitenkin olla hyvä ja säännöllinen unirytmi – työstä ja vuoroista riippumatta.

Aiemmin vuorotyötä tehneenä huomasin myös välillä ajautuvani ”päikkärikierteeseen”. Kuulostaako tutulta? Töiden jälkeen ruokaa ja ihan vaan hetkeksi sohvalle tai sänkyyn lepuuttamaan silmiä. Se niistä yöunista sitten. Vaikka ne päiväunet niin ihanat monen mielestä ovatkin, niin väistämättä yöunet kärsivät niiden seurauksena. Riippuen toki yksilöstä.

Heini parantaa unenlaatuaan Neurosonic-ohjelmien avulla. Nerokin liittyisi mielellään mukaan köllöttelykaveriksi. 

Vaikka listasin liikunnan henkilökohtaisesti tärkeimmäksi ja mieluisimmaksi askeleeksi kohti hyvinvointia, niin fakta on kuitenkin se, että uni on näistä askeleista tärkein, jos mietitään kokonaiskuvaa. Ihmisen keho ei kykene vastaanottamaan ja käyttämään koko sen potentiaalia väsyneenä, joten se vaikuttaa väistämättä arkisissa asioissa ja myös liikkuessa. Väsynyt keho ei myöskään palaudu yhtä tehokkaasti, kuin yön hyvin levännyt. Jos väsyttää, niin kaikki myös ärsyttää.

Etenkin pienten lasten vanhemmat joutuvat väistämättä kokemaan valvomisen ja unenpuutteen. Itselläni on neljän vuoden sumea jakso elämässä, kun lapseni ovat syntyneet kahden vuoden ikäerolla ja molemmat heräilivät 2-vuotiaaksi asti öisin. Vaikka lapset olisivat hoidossa, niin yölliset säpsähtelyt kyllä pitävät huolen siitä, että yöllä ei sikeästi nukuta. Teille, jotka painitte tämän asian kanssa: TSEMPPIÄ, vielä se univelka kuitataan joku päivä. 

Jos nukut jatkuvasti huonosti, niin kannattaa selvittää mistä asia johtuu. Usein ihan vaan keskustelemalla toisen ihmisen kanssa alkaa syitä löytymään, sillä stressitekijät näyttelevät suurta roolia unemme laadussa.

Nukkukaa sydämenne kyllyydestä! 

-Arttu