fbpx

29.5.2019

Ajattelin, että voisin listata kolmessa seuraavassa kirjoituksessa mulle henkilökohtaisesti kolme tärkeintä elementtiä liittyen hyvinvointiin. Ekassa osassa kerron mun omasta liikkumisesta, siitä kuinka sitä suunnittelen ja toteutan käytännössä.

Edellisessä kirjoituksessa nostin esiin faktatietoa siitä, miten usein aikuisen pitäisi liikkua. Jos et vielä lukenut, niin suosittelen, saattaa herättää ajatuksia omasta arkiliikkumisesta. Anyways, mulla nuo suositukset täyttyy helposti, koska työskentelen liikunnan parissa. Tosin ne kriteerit täyttyisi olipa työ mikä tahansa, sillä pidän liikuntaa suurimpana voimavarana arjessa ja nautin siitä myös ajattelematta terveydellisiä hyötyjä.

Seurailen omaa liikkumistani merkkaamalla jokaisen liikuntasuorituksen HeiaHeia-sovellukseen, jonka voi ladata ilmaiseksi Play-kaupasta tai Apple Storesta. Tuo sovellus on tosi yksinkertainen ja sen kautta on helppo seurata omaa aktiivisuutta vaikka koko vuoden ajalta.

HeiaHeia-sovellukseen on näppärä merkata treenit ja seurailla niitä ympäri vuoden.

No miten mä oikein suunnittelen mun treeniviikkoa? Joku jo ehkä tietääkin, että pelaan jalkapalloa, joten kaikki treenaaminen rakentuu sen ympärille, sillä treeni- ja peliaikoihin ei voi itse vaikuttaa. Toinen asia mikä pitää ottaa huomioon on tunnit, joita ohjaan työssäni ja mille päivälle ne sattuu. Käytännössä tiistai, lauantai ja sunnuntai on sellaisia päiviä, milloin mulla ei ole mitään vakiintunutta harjoitusta. Toiminnallinen salitreeni, juoksu ja kehonhuolto on yleensä vaihtoehtoina noille päiville. Ainiin ja lepo.

Aika moni treenaa jotain tarkasti rajattua tavoitetta kohti ja treenit suunnitellaan sitä tukevaksi. Mun henkilökohtainen tavoite on olla hyvä jalkapallossa ja mahdollisimman monipuolinen liikkuja. Eli aika ympäripyöreet tavoitteet. Se antaa aika paljon vapauksia treenata, kun ei ole mitään tarkempaa päämäärää.

Ehkä helpoin tapa avata mun treeniviikkoa on näyttää edellisviikon ohjelma.

Maanantai: Jalkapallotreenit 1h 30 min

Tiistai: Porrastreeni 45 min, kevyt juoksulenkki 20 min

Keskiviikko: Spinning 30 min, CXWORX 30 min, jalkapallotreenit 1h 30 min

Torstai: Lepo (kroppa todella väsynyt edellispäivästä)

Perjantai: Spinning 30 min, porrastreeni 45 min

Lauantai: Lepo

Sunnuntai: Toiminnallinen kuntosalitreeni (yläkroppa) 1h20min

Yhteensä siis yhdeksän suoritusta, jotka lasken treeneiksi. Edellisviikko poikkeaa normaalista viikosta siten, että silloin ei ollut peliä. Pelin korvasin tekemällä porrastreenin kahtena päivänä. Aika jalkapainotteisesti mennään läpi viikon, kuten viime viikosta käy ilmi. Tämän vuoksi treenaan kesäisin yleensä keski- ja ylävartaloa isoilla toistomäärillä, jotta jalat saisivat palautua. Isot toistomäärät siksi, että vaikutus olisi kestävyyskunnossa. Tosin olen miettinyt, että poikkeaisin hieman rutiineista ja ottaisin pienen voimajakson myös kesälle, ihan vaan testimielessä.

Jonkun mielestä yhdeksän urheilusuoritusta on varmasti liikaa yhdelle viikolle, mutta kaikki on aina yksilöllistä ja riippuu siitä kuinka hyvin keho palautuu kuormituksesta. Tein hetki sitten Firstbeat-mittauksen ja tämä tuki omia tuntemuksiani siitä palaudunko riittävästi tämänhetkisestä kuormituksesta. Palaudun.

Suosittelen jokaista listaamaan hyviä ja huonoja vaikuttavia tekijöitä koskien liikkumista. Oma listani on aika vahva hyvien tekijöiden osalta verrattuna huonoihin. Toivottavasti myös muilla on samanlaisia kokemuksia liikunnasta ja sen tuomasta positiivisesta energiasta arkeen.

Viime viikon plussat ja miinukset.

Ehkä tässä kaikki tältä viikolta. Toivottavasti kirjoitus herätti ajatuksia ja antoi jonkinlaista näkökulmaa myös lukijoiden treenien sisältöön ja tarkasteluun. Kiitos sinulle, joka luit tänne asti. Ensi viikolla jatketaan! 

-Arttu