fbpx

5.7.2019

Ensimmäinen kerta salilla. Mitä jos joku tuijottaa, mitä jos en osaa? Mitä siellä ees pitää tehdä?

Taisin itse käydä ensimmäistä kertaa salilla 14-vuotiaana. Siihen aikaa sattui olemaan eräällä paikallisella salilla kampanja, jossa pääsi treenaamaan kuukauden ilmaiseksi. Tottakai urheilusta riippuvainen nuori tarttuu tällaiseen tilaisuuteen. Kuntosalin ystävällinen työntekijä tarjoutui tekemään opastuskierroksen laitteilla, mutta eipä paljon itsevarmuutta puhkuvia 14-vuotiaita poikia kiinnostanut neuvot. Ensimmäinen virhe.

Yhdellä meistä oli jonkinlainen kuntosaliohjelma mitä me kaikki sitten ruvettiin muistaakseni noudattamaan. Kuntosaliohjelma oli luultavasti jonkun todella monta vuotta treenanneen ohjelma, sillä siinä oli voimaharjoituksia ja paljon vapaita painoja, ei siis millään lailla aloittelijaa suosivia liikkeitä. Toinen virhe.

Kun murrosikäiset pojat ovat liikenteessä yhdessä ja jokaiselta löytyy kilpailuhenkisyyttä normaalia enemmän, niin tottakai me testailtiin mm. jalkaprässimaksimeita heti ekalla viikolla. Jos en väärin muista, niin työnsin 200kg vaakaprässissä, niin että otsasuoni meinasi pullahtaa päästä. Säädöt penkissä olivat niin, että painopakka liikahti ehkä 5cm. Kolmas virhe.

Vaakaprässi on loistava laite jalkojen vahvistamiseen, kun sitä käyttää ohjeiden mukaan.

Meillä oli tuuria matkassa, ettei kellekään sattunut mitään. Onneksi salilla oli myös asiantunteva ja ennen kaikkea välittävä henkilökunta, joka kielsi meitä jatkamasta holtitonta treenaamista.

Minun ekat salikäynnit ei siis menneet ihan käsikirjoituksen mukaan. Nykyään on niin paljon helpompi lähteä aloittamaan saliharrastus, sillä netti on pullollaan tietoa tekstin ja liikkuvan kuvan muodossa. Voisin listata hieman asioita, mitä voisi olla hyvä ottaa huomioon ennen ekaa salilla käyntiä.

1 SUUNNITTELE

Mieti mitä haluat tehdä salilla. Jos haluat treenata jotain tiettyjä lihasryhmiä, tutki netistä mitä sinuun pitää tehdä ja kuinka paljon. Kun suunnittelet harjoituksen etukäteen, voit keskittyä täysillä tekemiseen, eikä tarvitse murehtia siitä mitä liikettä seuraavaksi tekisi. Jos tämä tuntuu haastavalta itsenäisesti, niin ota yhteys kuntosalin henkilökuntaan etukäteen ja pyydä rohkeasti neuvoja. Suunnittelemalla etukäteen ei tule tunnetta: ”mitä täällä pitää tehdä”. Personal trainer auttaa yksilöllisissä kuntosaliohjelmien suunnitteluissa ja opastaa tekniikoissa.

2 SALIKAVERI

Monelle paras turva uudessa harrastuksessa on toinen ihminen kenen kanssa jakaa omat fiilikset. Jos joku kaverisi treenaa tai on aloittamassa treenaamista, niin tehkää se yhdessä.

Kaverin kanssa treenaaminen on aina hauskempaa. 

3 RYHMÄLIIKUNNAT

Ryhmäliikuntatunneilla on aina liikunnan ammattilainen ohjaamassa ja antamassa neuvoja. Sinun ei tällöin tarvitse suunnitella treeniä itse, vaan voit mennä ja tehdä ohjeiden mukaan ja olla varma siitä, että saat tehokkaan treenin.

Ryhmäliikuntatunneilla treenataan oman tason mukaan tehokkaasti.

4 LÄMMITTELY

Lämmittele etenkin niitä lihasryhmiä, joita aiot treenata vähintään 10 minuuttia. Tämä ehkäisee loukkaantumisia ja parantaa suoritustehoasi. Hyviä lämmittelykeinoja ovat esim. kävely, juoksu, pyöräily tai soutaminen laitteella. Lämmitellä voi myös vaikka kevyillä painoilla, kuminauhoilla tai kahvakuulilla.

5 MALTTI

Aloita aina kevyillä painoilla ja tutustu liikeratoihin. Kun liikkeet tulevat tutuiksi, niin lisää painoja maltillisesti. Liike ei ole tehokas, jos siinä käytetään liikaa painoa. Kehosi pitää totuttaa uudenlaiseen kuormitukseen. Älä laita jalkaprässiin 200kg painoa, vaikka olisit miten vahva ja itsevarma. Se ei kehitä vielä tässä vaiheessa.

Aloita pienillä painoilla, jotta opit tekemään liikkeet oikein.

6 KYSY APUA

Jos et esimerkiksi saa säädettyä jotain laitetta, niin kysy rohkeasti apua henkilökunnalta tai muilta treenaajilta. Minä luotan 100% siihen, että jokainen meidän salilla treenaava on valmis auttamaan, jos kysyisin apua.

7 PAINOPAKKALAITTEET

Painopakkalaitteet ovat loistavia, sillä niissä on selkeät liikeradat ja niissä on paljon säätövaraa kaikenkokoisille ihmisille. Painojen vaihtaminen on vaivatonta. Kuvat laitteiden sivuissa kertovat mihin lihasryhmään kuormitus kohdistuu ja missä asennossa laitteessa tulee olla.

8 JÄÄHDYTTELE

Kun harjoitus on tehty, älä pysähdy. Lihaksiisi on kertynyt maitohappoa, jota elimistö ei ole pystynyt vielä poistamaan. Liiku kevyesti 5-15 minuuttia vaikka kävellen, jotta ylimääräiset maitohapot poistuvat. Näin lihaksesi rentoutuvat ja ehkäiset seuraavan päivän lihasjumitusta. Tämän jälkeen voit venytellä.

Cardiolaitteilla jäähdyttelemällä autat lihaksiasi rentoutumaan ja aloittamaan palautumisen treenistä.

9 ULKONÄKÖ

”Miten tän kokoinen voi mennä salilla?” Mainiosti. Tämän päivän trendi on sporttinen ulkonäkö, jota ei voi olla kohtaamatta sosiaalisessa mediassa tai mediassa ylipäätään. Älä aseta itsellesi paineita tästä. Henkilökohtaisesti voin kertoa, että arvostan jokaista kuntosalin ovesta astuvaa asiakasta yhtä paljon ulkonäöstä ja koosta riippumatta. Hyvä olo ja hyvinvointi menevät aina pinnallisten asioiden edelle. Aika harvoin kukaan salilla myöskään tuijottaa toisia. Katseet kohtaavat väkisin samassa tilassa, mutta näinhän voi käydä vaikka ruokakaupassa. Älä ota paineita.

10 TAVOITE

Konkreettinen tavoite auttaa sinua kehittämään sitä osa-aluetta minkä koet olevan sinulle tärkeä treenaamisen kohde. Tavoittele isoja asioita, tämä saa sinut ponnistelemaan kovemmin. Voit asettaa itsellesi myös pienempiä tavoitteita, joita napsit matkan varrella. Tavoite ei ole välttämätön, mutta se motivoi monia.

Toivottavasti nämä herättivät hieman ajatuksia. Mukavaa viikonloppua kaikille lukijoille, pyritään palaamaan blogin pariin taas ensi viikolla. 

– Arttu