fbpx
Valitse sivu

14.8.2019

Vuosi taisi olla 2016 kun tein ensimmäisen kehonkoostumusmittaukseni. En ollut juurikaan ajatellut ennen tuota hetkeä, että minulla olisi tarvetta saada tietoa kehostani. Moni ajattelee, että kehonkoostumusmittaus on lähinnä treenaavia ihmisiä ja näiden kehityksen seurantaa varten. Itselläni ei ole ollut koskaan selkeitä tavoitteita saada tiettyä määrää lihasmassaa tai vaikka rasvaprosenttia tietyn rajan alle. Tästä huolimatta menin mittaukseen ja sain hyvän selkokielisen analyysin liikuntaneuvojalta. Yllätyksekseni jalkojeni lihakset olivat selkeästi epätasapainossa keski- ja ylävartalon kanssa, joten pystyin kiinnittämään huomiota tähän suunnitellessani tulevia treenejä. Luulen, että tuon mittauksen ansiosta kehoni toimii huomattavasti paremmin vuonna 2019, kuin jos olisin jatkanut samalla treenisuunnitelmalla.

Tämä nyt on vain yksi esimerkki siitä mitä hyötyä kehonkoostumus- eli InBody-mittauksesta on. InBody-mittauksesta voit motivoitua tavoittelemaan terveellisempiä elämäntapoja tai kehittää jotain tiettyä osa-aluetta. Tutkimus vie aikaa ainostaan muutaman minuutin, se on vaivaton ja todella yksityiskohtainen.

InBody-laite mittaa kehosi koostumuksen parissa minuutissa. Lisäksi saat analyysin kehostasi tulosteena.

Terveydellisestä näkökulmasta ajateltuna tärkein arvo minkä mittaukseen osallistuva saa on viskeraalinen, eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva. Tämä voi altistaa diabetekselle ja sydänsairauksille. Korkea määrä viskeraalista rasvaa viittaa yleensä siihen, että liikkuminen on liian vähäistä. Viskeraalinen rasva on se mihin omissa mittauksissani kiinnitän aina huomiota ja toistaiseksi se on vähentynyt mittaus mittaukselta, johtuen säännöllisestä liikkumisesta.

InBody-mittaus näyttää:

– solun sisäiset ja ulkoiset nesteet
– proteiinimassan
– mineraalit
– rasvamassan
– lihas-rasvadiagnoosi
– painoindeksin
– rasvaprosentin
– vyötärö–lantiosuhteen
– nesteindeksin
– segmentaalisen lihasjakauman
– lihastasapainon / puolierot
– viskeraalisen rasvan määrän
– painokontrollitavoitteen

Olen käynyt InBody-mittauksessa muistaakseni viisi kertaa. Edellisiä mittauksia on mukava vertailla ja samalla voi vähän miettiä, että mitä on edellisen ja viimeisimmän mittauksen välillä tehnyt. Itselläni keho on selkeästi alkanut löytää tasapainon jalkojen ja muun kropan kanssa, joka on todella positiivista. Tuskinpa olisin asiaan kiinnittänyt huomiota, ellen olisi ensimmäistä kertaa mittauksessa käynyt. Pelaan aktiivisesti jalkapalloa ja tällä hetkellä suurin ero tasapainossa tulee vasemman ja oikean jalan lihasmassan välille. Oikea jalka on vahvempi ja sitä käytän luonnollisesti enemmän palloa potkaistaessa.

Mielestäni InBody-mittaus sopii kelle tahansa, joka on kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Moni hieman vierastaa ajatusta siitä, että ”joutuu” kuulemaan mitä kantaa mukanaan päivittäin. Olipa koko mikä tahansa, niin tulosten tulkitsijat ovat ammattilaisia ja osaavat suhtautua tulokseen myös ammattimaisesti, joten sitä on turha pelätä. Suosittelen tätä lämpimästi kaikille, jotka eivät ole aiemmin käyneet tai haluavat vertailla aiempia tuloksiaan.

-Arttu