fbpx

En väitä, etteikö korona olisi herkkä ja vakava asia, mutta en voi olla katsomatta asiaa hieman laajemmasta näkökulmasta ja antamasta kritiikkiä mediaa kohtaan. Vuonna 2018 Suomessa kuoli yhteensä 54 523 ihmistä. Heistä 35 % menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin ja 24 % syöpään. Jos tarkastelee vain työikäisiä, niin sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat vieläkin suuremman osuuden (45 %) kuolemista Suomessa. Suomessa siis kuolee 52 ihmistä päivässä sydän- ja verisuonitauteihin. Koronakuolemien määrä on n. 2 per päivä. Vastaavasti influenssaan menehtyy 1,4 ihmistä päivässä. Mutta milloin mediassa olisi ollut tällaista uutisointia perusinfluenssan vakavuudesta, saati huomattavasti suuremmasta kansanterveyden ongelmasta sydän- ja verisuonitaudeista?

Tiesitkö, että 2 000 000 suomalaista kärsii kohonneesta verenpaineesta, joka altistaa sepelvaltimotaudeille ja aivohalvaukseen, jotka siis ovat tyypillisimmät kuolinsyyt. Saisimmeko viimein nujerrettua suurimman kansansairauden, jos suhtautuisimme yhtä suurella vakavuudella korkeaan verenpaineeseen kuin koronaan? Suurimmat syyt kohonneeseen verenpaineeseen ovat liikapaino, liiallinen natriumin käyttö ja vähäinen fyysinen aktiivisuus. Näistä jokainen on tekijä, joihin meistä jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

En voi olla miettimättä mitä tapahtuu kaikille tyypillisille kansansairauksillemme, mikäli ihmiset lakkaavat liikkumasta ja ”sortuvat” epätoivon ja ahdistuksen myötä syömään entistä epäterveellisemmin. Pahoin pelkään, että kansansairaudet lähtevät räjähdysmäiseen kasvuun. Jo nyt 1 105 000 suomalaista on lihavia (BMI>30). Mikä on määrä vuoden kuluttua, ellemme uskalla aktivoitua uudelleen liikkumaan?

Mielestäni surullisinta kansansairauksien kohdalla on, että niistä kaikkia on mahdollista ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeanlaisen liikunnan ja ravitsemuksen avulla, mutta suurin osa ei tee niin. Myös virusperäisten sairauksien, kuten koronan, ennaltaehkäisyyn paras keino on hyvä peruskunto ja vahva keho. Parhaiten siis taistelemme koronaakin vastaan käsienpesujen, matkustelun välttämisen ja maskien ohella pitämällä itsestä huolta, liikkumalla monipuolisesti, riittävästi ja kehittävästi sekä syömällä terveellisesti, riittävästi ja monipuolisesti.

Jos saisin esittää yhden toiveen, niin toivoisin median ottavan samanlaiseen myllytykseen eniten kuolemia aiheuttamat sairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, ja pureutuvan tähän aiheeseen yhtä hanakasti kuin koronaan. Mitä kansakuntana saisimmekaan suomalaisten hyvinvoinnille aikaan, jos yhteiskunnan panostukset sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon olisivat yhtä mittavat kuin koronan ehkäisyssä ja hoidossa ja meistä jokainen suhtautuisi näiden tautien varaan samalla intensiteetillä kuin koronaan. Ihmeitä, veikkaan minä.

Mikäli sinä haluat elää pidempään, terveempänä ja elinvoimaisempana, ennaltaehkäistä tai hoitaa kansansairauksia, olla vahva virustauteja vastaan tai pitää muuten vain huolta itsestäsi tai läheisistäsi, niin me autamme sinua mielellämme.

Mikä näistä olisi sinulle paras vaihtoehto:

  • pienryhmävalmennus liikunnan aloittamiseen, painon pudottamiseen, lihasvoiman kasvattamiseen tai erkauman tai olkapään kuntouttamiseen
  • henkilökohtainen valmennus esim. liikunnan aloittamiseen, painonpudottamiseen, elämäntapamuutokseen, kansansairauksien ehkäisyyn tai hoitoon tai suorituskyvyn parantamiseen
  • viikon ilmainen tutustumisjakso Power4Lifen kuntosalille, ryhmäliikuntaan ja virtuaalitunteihin (vain uusille asiakkaille)
  • Power4Lifen 24/7 asiakkuus. Käytössäsi kuntosali, ryhmäliikunta ja virtuaalitunnit 24/7. Kun liityt jäseneksi nyt, treenaat elokuun veloituksetta ja saat samalla huikeat jäsenedut käyttöösi. Mikäli aktivoit jäsenyytesi uudelleen 15.9.2020 mennessä, emme veloita uudelleen liittymismaksua.

Ota rohkeasti yhteyttä, me olemme täällä sinua varten!

 

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta, niin korona kuin muutkin sairaudet ja elämänlaatu huomioiden 💝