fbpx

Hei, Tämä on blogi Pieksämäen uudesta liikuntahalli -projektista. Kirjoittelen blogia vain omasta näkökulmastani ja kerron tapahtumista / otan kantaa lähinnä asioihin, jotka ovat tapahtuneet Power4Lifen operaattoriksi valinnan (huhtikuu 2020) jälkeen. Kuvaan asioita sen hetkisen parhaan tietoni valossa ja olen valmis nostamaan käden pystyyn virheeni merkiksi sekä muuttamaan näkökulmiani uuden tiedon ja hyvien perustelujen valossa.

En myöskään lupaa, että olen tulkinnut aina kaikki lauseet ja hiljaisuudet oikein, joten mikäli asiat eivät menneet mielestäsi kuten kirjoitan, niin kerrothan rohkeasti. Oikaisen väärinymmärrykseni mielelläni, sillä eihän meistä kukaan voi tietää kaikesta kaikkea tai ymmärtää aina oikein toisen näkökulmaa. Etenkään kun ottaa huomioon rajallisen ajan ja mahdollisuuden face to face vuorovaikutukseen. Yritän parhaani ja väitän olevani melko hyvä siinä, että osaan katsoa asioita monesta eri näkökulmasta. Lisäksi haluan oppia ymmärtämään enemmän. Jokainen meistä tarkastelee maailmaa omasta näkökulmastaan, omaan elämyshistoriaan peilaten, joten vain sinä voit auttaa ymmärrykseni lisäämisessä sinun näkökulmastasi 🙂

Toivon, että blogista huokuu Power4Lifen arvot: positiivisuus, avoimuus, luottamus, asiakkaiden toiveiden aito kuuleminen sekä toiminnan jatkuva kehittäminen. Haluan katsoa eteenpäin, tehdä asioita tässä hetkessä niin, että nyt on hyvä ja huomenna vielä paremmin. Mennyttä emme voi muutta, sen kanssa on vain elettävä, mutta tulevaisuuteen voimme vaikuttaa. Keskittykäämme siis siihen.

Blogissa lisään uusimmat tekstit ensimmäiseksi. Mikäli siis haluat lukea kaiken alusta alkaen, aloita viimeisimmästä tekstistä ja palaa sieltä sivun yläreunaa kohti.

Blogin aiheet:

  1. Rakennuttaja on valittu ja maanrakennustyöt aloitettu
  2. Palloilukenttien hinnastot julkaistu
  3. Padel-kenttä herättää kuumia tunteita
  4. Kesätauko ja koronan vaikutus Wasa Groupin rahoituksen saamiseen
  5. Suunnittelu jatkuu, projektin lisäkustannukset
  6. Liikuntahallin pohjapiirustusten ja toimintojen suunnittelu
  7. Power4Life valitaan uuden liikuntahallin operaattoriksi

 

11.12.2020
Rakennuttaja on valittu ja maanrakennustyöt aloitettu

Liikuntahallin rakentaminen Huvilakadun ja Karjanlankadun kulmaan on aloitettu. Wasa Group Oy valitsi hallin rakentajaksi RPP Rakennus Oy:n Jyväskylästä. LVIS-työt tekee kuopiolainen Finteco LVIS Oy, teräsrakenneurakoitsijaksi valittiin Beam-Net Oy Kurikasta ja vesikattourakasta vastaa seinäjokelainen SeiKat Oy. Maansiirtotyöt hoitaa kuljetus- ja maanrakennusyristys Martti Karjalainen Oy Pieksämäeltä ja puut tontilta kaatoi TS-Metsä Oy / Kasiforest.

Sopimuksen mukaan liikuntahalli valmistuu syyskuun 2021 loppuun mennessä, mutta tavoiteaikatauluna on elokuun loppu, jotta pelikausi päästään aloittamaan suoraan uudessa hallissa. Ensimmäinen työmaakokous pidetään 17.12.2020. Ensimmäisessä kokouksessa ei käsitellä operaattorille olennaisia asioita, joten jään vielä puntaroimaan osallistunko mielenkiinnosta, keskitynkö muihin töihin vai käyttäisinkö ajan vaikkapa jouluvalmisteluihin 🙂

Kuva Pieksämäen lehdestä 10.12.2020

9.11.2020

Palloilukenttien hinnastot on julkaistu

Pieksämäen uuden liikuntahallin palloilukenttien hinnastot lukuvuodelle 2021-2022 on nyt lyöty lukkoon 😊

Hinnastoja on 2 kappaletta ja hinnat ovat tuntihintoja. Toinen hinnasto on Pieksämäkeläisille seuroille kaupungin ja Wasa Groupin välisen sopimuksen mukaan, jossa täyspitkän kentän vuokraksi on sovittu 50 € (alv 0 %). Toinen hinnasto taas kattaa yksityishenkilöt, kaveriporukat, yritykset ja ulkopaikkakuntalaiset seurat.

Vakivuorojen myynti aloitetaan maalis-huhtikuussa. Olemme alkuvuodesta yhteydessä seuroihin / yrityksiin vuorojen jakamiseen liittyen 😊 Mikäli teillä on kiinnostusta vakivuoroihin, laitettehan tästä meille mailia heini.vaisanen@power4life.fi.

Pelattavat lajit palloilukentillä ovat:
– salibandy
– futsal
– lentopallo
– sulkapallo
– koripallo
– käsipallo
– pickleball

1.10. – 31.10.2020

Padel-kenttä herättää kuumia tunteita

Lokakuun alussa liikuntahallin suunnitelmat rullaavat hienosti eteenpäin ja WasaGroup on näillä näppäimillä jättämässä rakennusurakan tarjouslaskentaan, eli valitsemassa tahoa / tahoja, jotka konkreettisesti rakentavat liikuntahallin. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa marras-joulukuun vaihteessa.

Nyt kun liikuntahallin rakentuminen on varmistunut, ryhdyn ensitöikseni pohtimaan palloilupuolen hintoja Pieksämäkeläisille seuroille. Lupasimme keväällä, että hinnat ovat tiedossa syksyllä ja haluan pitää lupauksistani kiinni. En kuitenkaan pääse hommassa alkua pidemmälle, kun kuulen, että 12.10. olleessa kaupunginhallituksen kokouksessa on tapahtunut mielenkiintoisia käänteitä.

Kaupungin hallituksen kokous 12.10.2020
Kaupungin johtaja Ulla Nykänen esitti hallituksen kokouksessa tiedoksi liikuntahallin rakennusaikataulun sekä  liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiaisen selvityksen liikuntahallin suunnitelmista. Esitys olisi vain merkitty pöytäkirjaan ja liikuntahallin rakentaminen olisi jatkunut suunnitelmien mukaan. Arto Sepponen kannatti kokouksessa kaupunginjohtajan esitystä.

Sinikka Riipinen kuitenkin esitti kokouksessa, että kaupunginhallituksen on irtisanottava välittömästi WasaGroupin käyttöoikeussopimus. Perusteluna Riipinen vetoaa hankintalain 136 pykälään. Hänen mukaansa kahden täysmittaisen salibandy-kentän puuttuminen aiheuttaisi uudelleen kilpailuttamista. Veli-Pekka Myyryläinen kannatti Riipisen esitystä.

Alpo Salo taas esitti, että nykyiset liikuntahallisuunnitelmat eivät vastaa niitä suunnitelmia, jotka kaupunki on ostanut. Suurin poikkeama on padel-kenttä, joka rikkoo toisen täysmittaisen kentän. Esityksen mukaan hallitus edellyttää rahallista kompensaatiota menetettyjen neliöiden suhteessa vuosivuokrasta tai padel-kentästä luopumista kokonaan. Yhdeksän hallituksen jäsentä kannatti Salon esitystä ja puheenjohtaja hyväksyi Salon ehdotuksen.

Omat mietteet kaupunginhallituksen päätöksestä
Luen kaupunginhallituksen päätöksiä todella sekavin tuntein. Olen Nousiaisen kanssa täysin samaa mieltä siitä, kuinka prosessi on edennyt ja kuinka sen mielestäni pitäisikin edetä. En ymmärrä miksi Riipinen yrittää tässä vaiheessa purkaa koko sopimuksen. Sopimus on allekirjoitettu, ei sitä voi noin vain purkaa. Mikäli kaupunki purkaisi sopimuksen tässä vaiheessa, tulisi tästä vuosia kestävä pitkä ja kivinen oikeustaistelu sekä todennäköisesti miljoonien korvausvaatimukset kaupungille.

Sittenkin kaupungin itse rakentama liikuntahalli?
Kun somesta luen kuinka yksittäiset henkilöt edelleen puhuvat sen puolesta, että rakennetaan parilla miljoonalla kaupungin oma liikuntahalli, niin mietin, miten tätä vieläkin voidaan pitää relevanttina vaihtoehtona. Jos WasaGroupin sopimus purettaisi ja rakennettaisi kaupungin oma liikuntahalli, niin hintalappu olisi WG:n korvausvaatimukset + uuden hallin rakennus- ja ylläpitokulut. Ei jäisi pariin miljoonaan nämä kustannukset. Lisäksi nykyinen malli, eli kaupunki + operaattori vuokraavat yhdessä tilat rakennuttajalta, tuo mielestäni huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kehittää kaupunkia vetovoimaisena paikkakuntana sekä mahdollisuuksia edistää kaupunkilaisten hyvinvointia ja terveyttä.

Koululiikunta
Takaisin aiheeseen 😀 Ymmärrän kaupunginhallituksen kannan siihen, ettei padel-kenttä sovellu parhaalla mahdollisella tavalla koululiikuntaan ja näin kahdesta täysmittaisesta kentästä halutaan pitää kiinni. Padel-kentällisessä ratkaisussa kisahalli olisi ollut jaettavissa kolmeen osaan ja harjoitushallissa olisi ollut kaksi lohkoa käytettävissä. Lisäksi koulut olisivat voineet käyttää padel-kenttää ja kiipeilyseinää. Mietin, että kompensaationa 1/3 kentän käytöstä padeliksi, olisin voinut tarjota koululle esim. alakerran ryhmäliikuntatilaa koulupäiviksi 8-15 sekä mahdollisesti joitakin ilmaisia kuntosalivuoroja ja virtuaalitunteja.Tilojen käyttöaste olisi näin saatu koko hallissa suuremmaksi ja tarjontaa monipuolistettua. Jotenkin itse näen, että tämä olisi ollut niin koulujen, seurojen, yritysten, yksittäisten käyttäjiän kuin meidänkin etu.

Kirjoitin näkemyksiäni Pieksämäen lehden yleisöosastolle ja se on kirvoittanut useamman tahon kirjoittamaan vastineita. Yhdestä vastineesta muistan, että siinä kerrottiin juuri opettajien ottaneen yhteyttä ja toivoneen padelin sijasta kahta täyspitkää kenttää. Ymmärrän, jos vaihtoehtona vain padel tai 1/3 “normikenttä”. Mutta entä jos vaihtoehtoina olisi myös edellisessä kappaleessa esittämäni tilat? Entä mitä mieltä opettajat olisivat kun huomioidaan padel-kentän poisjättämisen kokonaisvaikutukset (esim. aluejoustavan lattian poisjääminen harjoitushallista tai kisahallin väliverhojen poistuminen)? Olisiko tästä voitu neuvotella, sopia yhdessä, miettä kaikkia osapuolia miellyttävä ratkaisu? Tunnen sen verran liikunnan opettajia peruskoulusta ja toiselta asteelta, että tiedän heidän olevan lisäksi erittäin yhteistyökykyisiä alan ammattilaisia. Ainakin minä koin käyttäjäpalavereissa keskusteluyhteytemme niin hyväksi, että uskon, että kaikille sopiva ratkaisu olisi löytynyt helposti. Pakko myöntää, että kirosin mielessäni yhden viikonlopun ajan, miksei asioista voi NEUVOTELLA saman pöydän ympärillä ennen kuin saa lukea lehdestä kaupungin hallituksen päätöksistä.

Hankintalaki 136
Kaupunginhallitus nojaa päätöksessään padel-kentän poisjäämisessä hankintalain pykälään 136. Hallitus pitää kahden täyspitkän kentän puuttumista hankintasopimuksen olennaisena muutoksena. Koska oman maalaisjärkeni mukaan muutos ei ole olennainen, enkä voi ymmärtää miksei suunnitelmia voi muuttaa käyttäjien toiveiden mukaiseksi prosessin aikana, perehdyin hankintalakiin ja siellä etenkin pykälään 136, johon kaupunginhallitus vetoaa.

Lain mukaan olennaisena pidetään muutosta, jos:
1) muutos olisi tuonut hankintamenettelyyn lisää tarjouspyynnön jättäjiä – jos padel kenttä olisi ollut tiedossa jo hankintavaiheessa, se tuskin olisi tuonut mukaan uusia potentiaalisia rakennuttajia
2) sopimuksesta tulee sopimuskumppanille taloudellisesti edullisempi – sopimuksesta olisi tullut WasaGroupille kalliimpi, eikä tästä olisi koitunut kaupungille lisäkuluja
3) muutos laajentaa sopimuksen soveltamisalaa – ei laajenna
4) sopimuskumppani korvataan uudella sopimuskumppanilla – ei ole korvattu

Vaikka näistä jokin kohta olisi toteutunut, olisi muutos silti voinut olla lain mukaan mahdollinen. Esimerkiksi jos muutoksen tarve johtuu olosuhteista, joita huolellinen hankintayksikkö ei ole voinut ennakoida eikä muutos vaikuta hankintasopimuksen yleiseen luonteeseen, muutos voidaan toteuttaa. Mielestäni liikuntahallin projektissa on juuri tällainen tilanne. Hankintayksikkö on tehnyt hyvän pohjatyön, mutta hankita on pitkittynyt joillakin vuosilla. Vuosien myötä maailma ja käyttäjien tarpeet muuttuvat. Hankinnan yleinen luonne ei kuitenkaan ole muuttunut, edelleen hankinnan kohteena on liikuntatilat, eikä esim. ravintola tai puusepänverstas.

Leskisen esteellisyys
Kun nyt lakipykäliin päästiin, niin en voi olla ihmettelemättä, miten Jaana Leskinen on ollut mukana äänestämässä liikuntahalliin liittyvissä asioissa. Kuntaliiton esteellisyysperusteiden mukaan henkilö on esteellinen ns. intressijäävin perusteella, mikäli asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen läheiselleen. Mikäli päätös ei vaikuttaisi millään tavalla Power4Lifen toimintaan, niin Leskisellä on mielestäni oikeus osallistua asian käsittelyyn. Ratkaisu padel-kentän rakentamisesta kuitenkin vaikuttaa Power4Lifen tulevaan toimintaan, joten merkittävänä kilpailijana Leskisen olisi mielestäni pitänyt jäävätä itsensä asian äänestyksessä.

Lakimiehen ja varatuomarin näkemys
Koska en 100 % luota omaan laintulkintaan, päätin soittaa Suomen yrittäjien lakipalveluun ja pääsin kysymään lakimiehen mielipidettä kaupunginhallituksen päätökseen. Pääsin keskustelemaan oikeustieteiden maisteri Leo Pietikäisen kanssa tilanteesta. Pietikäisen mukaan henkintalain puitteissa 1/3 kentän muutos padeliksi ei vaikuta olennaiselta muutokselta. Hän kummasteli kaupungin ratkaisua ja oli sitä mieltä, että jos joku asia näyttää kummalliselta, on taustalla usein henkilökohtaisia syitä asiasyiden sijaan.

Koska kyse on isosta ja merkittävästä sopimuksesta Pietikäinen pyysi vielä 30 vuotta julkisten hankintojen parissa työskennellyttä varatuomari Jaana Juutilaista soittamaan minulle. Juutilainen kertoi, että hankinnat elävät aina, eikä tarjouspyynnöt voi koskaan olla kiveen hakattuja. Myös Juutilainen oli sitä mieltä, että padel-kenttä ei ole olennainen muutos, eikä sen rakentaminen johtaisi sopimuksen purkuun tai korvausmenettelyihin. Juutilaisen mukaan olennainen muutos edellyttäisi, että joku muu olisi tarjouspyyntövaiheessa tehnyt erilaisen tarjouksen tai lisäkustannusten pitäisi olla kaupungille yli 15 % . Yritin toitottaa Juutilaiselle kolmeen kertaan, että muutos on olennainen, kun kaksi täyspitkää kenttää ei toteudu. Juutilainen olisi vahvasti sitä mieltä, että tämä ei ole olennainen muutos. Asia syitä ei ole. Juutilainen vielä lopuksi kertoi, että yleensä tällaisissa tilanteissa taustalla voi olla joku, joka haluaa henkilökohtaisista syistä lyödä kapuloita rattaisiin. Tai sitten päätöksiä tekee henkilöt, jotka eivät ole olleet tekemisissä hankintalain kanssa.

Kaupungin hallituksen päätöksen vaikutuksen projektin etenemiseen

Kaupungin hallituksen päätös toi jälleen takapakki liikuntahalli projektin etenemiseen. Päätöksen jälkeen kävi erittäin selvästi ilmi, että kaupunki (tai ainakin osa päättäjistä) on sitä mieltä, että sopimusta on noudatettava pilkulleen, eikä kaupunki tule osallistumaan millään tapaa käyttäjien esittämien toiveiden toteuttamisesta aiheutuviin lisäkustannuksiin. Ei siis auttanut muu kuin kaivaa uudelleen piirustukset, kaupungin sopimus ja pyyhekumi esiin.

Ei padelia, toteutetaanko kiipeily
Padel-kenttä pyyhittiin pois piirustuksista. Kiipeily ja padel olisi rakennettu samaan kolmannekseen. Näitä olisi voinut käyttää samanaikaisesti, sillä padel-kentässä on seinät kentän ympärillä. Tämä toisi mahdollisuuden saada iltakäytössä samanaikaisesti tuloja niin kiipeilystä kuin padelistakin. Kiipeilyn kanssa ei kuitenkaan voi harrastaa yhtä aikaa esim. sulkapalloa tai koripalloa, sillä pallot voivat lennellä kohti kiipeilijöitä. Koko lohkon käyttäminen vain kiipeilyyn taas ei ole kannattavaa. Ei ole myöskään mieltä siinä, ettei kiipeilyseinää voisi käytää samanaikaisesti lohkon muun toiminnan kanssa. Toisaalta uskon vahvasti henkilöstömme mielikuvitukseen. Mikäli kiipeilyseinä saadaan toteutettua, löydämme kyllä lopulle kolmannekselle samanaikaiskäyttöä 🙂

Power4Lifen tulisi myös löytää jostain rahoittaja/-jia kiipeilyseinälle, sillä omasta pussista ei löydy rahaa eikä takuita seinän rakentamiseen. Kiipeily kuitenkin toisi Pieksämäelle lisää harrastusmahdollisuuksia ja olisi monipuolisemman lajikirjon myötä lisäämässä ihmisten hyvinvointia. Kiipeily voisi myös houkutella paikkakunnalle ulkopaikkakuntalaisia ja edistää näin alueen matkailua.

Ei aluejoustavaa lattiaa harjoitushalliin?!?
Kaupungin sopimuksen mukaan harjoitushalliin ei tule aluejoustavaa lattiaa. Etenkin opettajat sekä sulkapallon, lentopallon, futsalin ja käsipallon pelaajat nostivat esiin  aluejoustavan lattian tärkeyden harjoitushallissa. Mikäli halliin rakennetaan kaupungin tarjouspyynnön mukainen lattia, riski nilkkojen ja polvien rasitusvammoille sekä penikkataudeille kasvaa suureksi. Aluejoustavan lattian avulla loukkaantumiset ja vammat saataisiin kuitenkin minimoitua, mikä osaltaan ehkäisisi koululaisten, seurapelaajien, yritysten työntekijöiden ja yksittäisten käyttäjien sairauspoissaoloja ja terveydenhuollon kustannuksia. Aluejoustavan lattian rakentaminen harjoitushalliin on mielestäni yksi tärkeimmistä tekijöistä sille, että Pieksämäelle saadaan hyvä, käyttäjiä palveleva liikuntakeskus. Itse en missään nimessä jättäisi aluejoustavaa lattiaa rakentamatta, mutta jälleen tulee esteeksi raha. Aluejoustavan lattian rakentaminen maksaa henkilökohtaisen ja Powerin taloudellisen tilanteen mittapuulla tarkasteltuna jäätävän paljon.

Padel-kenttä ei olisi tarvinnut alleen aluejoustavaa ratkaisua. Mikäli padel-kenttä olisi rakennettu, olisi aluejoustavaa kenttää tarvittu vain 2/3 hallia. Mielestäni tässäkin olisi ollut NEUVOTTELUn paikka. Haluammeko kapunkiin täyspitkän kentän (jota käyttäjät eivät välttämättä tarvitse) huonolla lattialla vai käyttäjien tarpeeseen riittävän 2/3 lattian loistavalla pohjaratkaisulla? Toisaalta tämä on nyt turhaa spekulointia, sillä padel ei toteudu. Relevantimpi kysymys on miten saamme aluejoustavan lattian toteutettua täyspitkälle kentälle. Oma moraali, etiikka, arvomaailma, tahtotila, halu, tai mitä termiä halutaankin käyttää, ei millään taivu ajatukseen, että olisimme edistämässä rasitusvammojen syntyä huonolla alustalla. Tulen tekemään kaikkeni, että tähän löydetään ratkaisu ja käyttäjille saadaan hyvä lattia pelaamista varten.

Sopimuksen mukaan kisahallia ei jaettaisi lohkoihin ja opettajille ei olisi omia lepotiloja
Käyttäjäpalavereissa opettajat esittivät vahvan toiveen, että liikuntatiloja olisi oltava usealle luokalle yhtä aikaa saatavilla ja opettajat tarvitsevat omat lepotilat. Kaupungin sopimuksen mukaan opettajille ei ole omia lepotiloja ja kisahallia ei jaeta lohkoihin. Näin opettajilla on käytössä maksimissaan 4 liikuntatilaa koulupäivien aikana. WasaGroup kysyi meiltä, haluammeko me ottaa vastuullemme kisahallin väliverhojen kustannukset. Kahta verhoa emme missään nimessä tarvitse. Pohdimme kuitenkin asiaa Powerin henkilöstön kanssa ja toivoimme kisahallin jakamista kahteen osaan. Näin opettajille tulisi 5 liikuntatilaa ja me voisimme myydä puolikkaita kenttiä esim. yritysten omille salibandyvuoroille, säbä-kerhoille tms.

Seurojen hinnat selvillä piakkoin
Kaupungin päätös vei kokonaisuudessaan suunnitelmia muutaman pykälän taaksepäin, joten olen joutunut valitettavasti keskittymään lokakuun asioihin, jotka vaikuttavat WasaGroupin tarjouslaskentaan ja urakoitsijan etsimiseen. Näinpä alkukuusta aloittamani seurojen hinnoittelu on jälleen viivästynyt kuukaudella. Seurat, olen todella pahoillani tästä! Mutta olemme teihin ihan pian yhteydessä. Alkaa olla viimeistä viilausta vailla valmiina hinnoittelumalli 🙂 Sen olemme jo päättäneet, että keväällä pohtimaamme indeksikorotusta ei tulla tässä vaiheessa tekemään, vaan sillä hinnalla mennään, mikä kaupungin sopimuksessa on määritelty Pieksämäen seurojen hinnaksi vakiovuoroihin täyspitkästä kentästä.

Katse eteenpäin ja asioihin, joihin voimme vaikuttaa
Pääasia tässä hetkessä on, että liikuntahalli projekti etenee aikataulussaan ja uskon vahvasti, että tästä saadaan loistava kokonaisuus aikaiseksi ensi syksyyn mennessä. Mielestäni on turha käyttää aikaa ja energiaa sellaisen asioiden perkaamiseen, joihin emme voi vaikuttaa ja jotka ovat tapahtuneet menneisyydessä. Katsotaan eteenpäin ja tehdään parhaamme, että tulevaisuudesta tulee hyvää niillä reunaehdoilla, joihin menneisyydessä olemme sitoutuneet.

Me tulemme tekemään kaikkemme, että käyttäjillä on hyvät puitteet ja parhaat palvelut tukemassa liikunnallista, terveellistä ja hyvivnoivaa elämäntapaa. Power4Lifen arvot hyvinvointi, positiivisuus, luotettavuus, asiakaslähtöisyys, avoimuus sekä kehittäminen ja kehittyminen ohjaavat toimintaamme nyt ja jatkossa.

Jännityksellä odotan mitä marraskuu tuo tullessaan 🙂

1.8. – 30.9.2020

Kesätauko ja koronan vaikutus Wasa Groupin rahoituksen saamiseen

Uuden liikuntahallin suunnittelu hiljenee. Huokaisen. Ennätän paremmin keskittyä nykyisen toimman ja syksyn suunnitteluun. Pian alkaa Power4Lifella uusi kausi ja lisäksi pyöritämme samanaikaisesti Business Finlandin kehittämishanketta, olemme mukana HyviöPro hankkeessa ja käynnistelemme Leaderin myöntämää strategisen kasvun hanketta palveluiden kehittämiseen ja markkinointiin.

Elo- ja syyskuu ovat ohi vilauksessa. Syyskuun lopulla kuulen kyliltä huhuja, että Wasa Groupilla olisi rahoitusongelmia ja osa poliitikoista haluaisi kaataa koko projektin. Iskee paniikki, siis mitä täällä tapahtuu.Luen lehdestä, että kaupungin hallitus vaatii Wasa Groupilta selvitystä rahoituksesta ja aikataulusta syyskuun loppuun mennessä. On jälleen aika ottaa puhelin käteen ja soittaa Bolalle ja Wasa Groupille.

Käy ilmi, että KORONA on sotkenut maailman rahoitusmarkkinat. Wasa Groupilla on omarahoitusosuus kunnossa ja he ovat hakeneet lainaa useammasta pankista. Pankkien negatiivisissa rahoituspäätöksissä puhutaan Pieksämäen poliittisesta riskistä koronan lisäksi. Ennen koronaa isojen hankkeiden rahoituspäätökset tulivat parissa päivässä, nyt rahoituspäätös kestää kahdesta neljään kuukautta. Prosessi on siis pitkä, mutta Wasa Group tekee kaikkensa, jotta rahoitus saadaan järjestymään ja hanke etenee aikataulussa. Wasa Groupin mukaan aikataulussa pysytään, mikäli rahoitus saadaan lokakuun aikana.

Syyskuun viimeisenä päivänä saan Wasa Groupilta tiedon, että rahoitus on järjestynyt. Rattaat lähtevät jälleen rullaamaan vauhdilla.

1.6. – 31.7.2020

Suunnittelu jatkuu ja tarkentuu, keskustelun avaus lisäkustannuksiin

Suuret linjat ja toiveet sekä pohjakuvat on saatu karkeasti valmiiksi. On aika tehdä lämpö-, vesi-, sähkö- ja ilmastointisuunnitelmia, tarkentaa kahvion keittiön varustelutasoa, miettiä ovien lukituksia, valvontakameroita, kulunvalvontajärjestelmiä, tulevaa äänentoistoa ja valaistusta. Pakko myöntää, että nyt ei olla omalla vahvuusalueellani. Onneksi Wasa Groupilla on omat asiantuntijat suunnittelemassa LVIS-asioita ja heille riittää, että kerron about minne olisi tulossa mitäkin toimintoja ja mitä nämä edellyttävät. Ei helppo homma tämäkään tässä aikataulussa. On aika pyytää tarjouksia eri toimijoilta, soitella useampi konsultaatiopuhelu ja tavata asiantuntijaa keittiön varustelun suhteen.

Emme ole oikein Wasa Groupin kanssa keittiön varustelun suhteen samoilla linjoilla. He ehdottavat kotiuunia tai kotiuunia ja kahta mikroaaltouunia. Itse kannatan ammattikäyttöön tarkoitettua yhdistelmäuuni, josta Nina ihanasti vinkkasi minulle. Astianpesukonekaan ei voi jurruuttaa kahta tuntia, vaan homma täytyy hoitua nopeasti vartissa. Ai mitä?!? Eikö ammattikoneilla menekään kuin pari minuuttia pesuohjelmaan. Mahtavuutta! Keittiöalan asiantuntija vahvistaa näkemyksiäni. A4:sen verran perusteluja ammattikalustolle ja neuvottelut jatkuu Wasa Groupin kanssa. 

Saamme ensimmäiset hahmotelmat Technogymiltä miltä uusi kuntosali voisi näyttää. Veivaamme tätä muutaman kertaan ja päädymme alla olevan kuvan mukaiseen hahmotelmaan. Onneksi tätä on mahdollista muovata vielä myöhemmin, juuri nyt tarvitsee tietää lähinnä cardio-alue, jotta tälle alueelle varataan sähkösuunnitelmassa riittävästi pistorasioita.

LISÄKUSTANNUKSET
Tarkempien suunnitelmien yhteydessä Wasa Group nostaa esiin myös projektin lisäkustannukset. Alkuperäiseen suunnitelmaan on tullut paljon lisäyksiä, joten näille täytyisi löytää maksaja. Lisäkustannusten pohjalla on kaupungin hankintasopimus sekä hankintarajataulukko. Kaikki lisätyt toiveet, jotka eivät sisälly tähän tulisi kaupungin tai Power4Lifen maksaa. Osa toiveista on yhteisiä ja pohdimme, että kustannukset voisi tällöin jakautua puoliksi. Yhteinen, kaikkia osapuolia hyödyttävä toive on mm. harjoitushallin aluejoustava lattia. Osa taas on selkeästi kaupungin toiveita, kuten opettajien sosiaali- ja lepotilat sekä kilpahallin väliverhot. Nämä kustannukset jäävät tässä vaiheessa avoimiksi, sillä olen ymmärtänyt, ettei kaupunki olisi kovin hanakasti laittamassa enempää euroja hankkeeseen.

Suurin osa toiveista taitaa kuitenkin kaatua Power4Lifelle; VIP-tila, padel-kenttä, kiipeilyseinä, kahvion laajennus sekä ammattikäytön astianpesukone ja uuni. Lisäksi hallin loogisemmat kulkuväylät vaativat yhdet lisäportaat. Power4Life sitoutuu vastaamaan näistä lisäkustannuksista.

Wasa Group ei kuitenkaan ole rahastamassa kaikista parannuksista ja lisätöistä. Kun kaikista lisäkustannuksista vähentää Power4Lifen ja kaupungin osuuden, niin Wasa Groupin lisäkustannukset ovat edelleen todella isot. En ole varma onko summa julkista tietoa, joten jätän summan vielä kertomatta, mutta vakuutan, että se ei ole pieni.

10.4. – 31.5.2020

Liikuntahallin pohjapiirustusten ja toimintojen suunnittelu

Kun Power4Lifen valinta uuden liikuntahallin operaattoriksi oli tehty, alkoi mieletön suunnittelurumba. Samaan aikaan, kun yritimme pitää Power4Lifen liiketoiminnan hengissä korona kevään aikana, istuin kymmenissä ja taas kymmenissä palavereissa, joissa kuultiin eri käyttäjäryhmien toiveita ja yritettiin parhaamme mukaan koota näkemykset toimivaksi kokonaisuudeksi mahdollisimman monen osapuolen kannalta. Näin isossa projektissa on toki mahdotonta toteuttaa kaikkien toiveita, mutta pyrimme parhaimpaamme.

Käytännössä kuuleminen toteutettiin niin, että järjestimme huhtikuussa 2020 Nousiaisen Antin ja Lindroosin Akin kanssa teams-palavereita eri käyttäjäryhmille. Toteutimme kuulemiset pienissä ryhmissä, jotta kaikkien ääni pääsee kuuluviin. Itse olisin toivonut live-tapaamisia, mutta koronan vuoksi oli tyydyttävä etäratkaisuun, ja ennakkoluuloistani huolimatta nämä toimivat yllättävän hyvin. Kiitos tästä kaikille osallistuneille! Samoin kuin rehellisistä ja suorista kommenteista. Ilman niitä emme voisi tietää toiveitanne ja toteuttaa niitä tai tehdä kompromisseja.

OPETTAJIEN PALAVERI
Opettajilta nousi esiin paljon toiveita, joita ei ollut alkuperäisessä kaupungin jättämässä tarjouspyynnössä. Opettajat toivoivat mm. omia sosiaali- ja lepotiloja, videotykkiä, aluejoustavaa lattiaa harjoitushalliin sekä suihkuihin lisää väliseiniä eri pukuhuoneiden välille.

Opettajilta nousi esiin myös toiveita, jotka oli huomioituna kaupungin sopimuksessa. Tällaisia toiveita olivat mm. salibandy, futsal, lentopallo, koripallo, sulkapallo ja käsipallo kentät sekä erilaiset liikuntavälineet. Opettajat olivat huolissaan etenkin eri tilojen riittävyydestä, kun ryhmiä voi olla yhtäaikaa 7. Tämän ongelman ratkaisemiseksi päätimme jakaa kisahallin kolmeen osaan, jolloin 1/3 kenttiä olisi käytössä 5 + padel ja kiipeilyseinä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan 1/3 kenttiä olisi ollut 3 + yksi täyspitkä kenttä.

Opettajat toivoivat myös selkeyttä siihen, miten koulupäivien vuorot klo 8-15 jaetaan. Viidellä 1/3 kentällä koululaisille on käytössä 175 tuntia viikossa liikuntatiloja. Minulla ei ole tarkkaa tietoa kuinka monta tuntia yläkoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa opetetaan yhteensä liikuntaa viikossa, mutta uskon vahvasti, että nämä tunnit riittäisivät hyvällä organisoinnilla loistavasti. Eri koulujen lukujärjestysten tekijöiltä toki vaaditaan yhteistyötä, mutta tilojen riittävyys on varmasti pitkälti lukujärjestystekninen asia. Itse olen aikoinani päässyt laatimaan yläkoulun ja lukion lukujärjestyksiä ja se oli erittäin haastavaa, mutta itselleni äärettömän mielenkiintoista työtä. Mikäli opetustoimi siis haluaa ulkoistaa tilojen organisoinnin, niin otan tästä erittäin mielelläni kopin 😉

SEUROJEN PALAVERIT
Seuroista tapasimme teamsin merkeissä salibandyn, lentopallon, jalkapallon/futsalin, sulkapallon, tenniksen, heitto- ja lyöntilajien sekä voimistelu- ja kamppailulajien edustajat. Seurojen kanssa kartoitimme tarkempia toiveita ja mahdollisia käyttötarpeita tulevaisuudessa. Puhuimme paljon etenkin eri lajien rajoista ja niiden turva-alueista sekä lattiaratkaisuista ja valaistuksesta. Varsinkin sulkapallo, lentopallo, futsal ja käsipallo nostivat esiin aluejoustavan lattian tärkeyden harjoitushallissa. Mikäli halliin rakennetaan kaupungin tarjouspyynnön mukainen lattia, riski nilkkojen ja polvien rasitusvammoille sekä penikkataudeille kasvaa suureksi. Aluejoustava lattia on siis yksi tärkeimmistä tekijöistä sille, että Pieksämäelle saadaan hyvä, käyttäjiä palveleva liikuntahalli.

POWER4LIFEN TOIVEET
Kun Power4Life oli valittu liikuntahallin operaattoriksi, kyselimme asiakkailtamme ja pohdimme henkilökunnan kanssa erilaisia vaihtoehtoja millaisilla lajeilla/toiminnoilla halliin saisi enemmän käyttäjiä ja pystyisimme tarjoamaan mahdollisimman monipuoliset liikuntapalvelut erilaisia käyttäjäryhmiä ajatellen. Nopeasti kartoituksen alkuvaiheilla esiin nousi padel, kiipeily ja keilaus. Selvittelimme näiden toteutusmahdollisuuksia ja Pieksämäkeläisten pettymykseksi keilahallin kustannukset olivat jäätävät ja tontin rakennusoikeus ei olisi keilahallille riittänyt. Siitä siis jouduimme luopumaan yhtä nopeasti kuin ajatus ilmoille nousikin. Sen sijaan padel ja kiipeily näyttivät lupaavilta. Mitä enemmän asiaa kyselimme ja selvitimme, sitä todennäköisemmiksi näiden toteuttamismahdollisuudet ja kannattavuus myös kävi. Lajit monipuolistaisivat tarjontaa ja toisivat halliin uusia käyttäjäryhmiä.

Lindroosin Akin kanssa pohdimme pitkään, että alkuperäisen pohjakuvan mukainen kahvio on lähinnä läpikulku- / aulatila ja jää todella nopeasti pieneksi mm. turnausten yhteydessä. Olisi mahtavaa, jos kahvio olisi viityisä ja rauhallinen paikka, jossa voisi tarjota terveellistä lounasta ja välipaloja sekä palvelella niin liikuntahallin käyttäjiä kuin kaikkia muitakin kuntalaisia / matkailijoita.

Hissi. Missä on toiseen kerrokseen johtava hissi? Sitä ei ollut lainkaan ensimmäisissä pohjakuvissa. Millä kuntokeskukseen ja VIP-tiloihin pääsee pyörätuolilla tai sauvoilla liikkuvat tai huonojalkaiset? Power4Life tarjoaa mm. fysioterapiapalveluita ja niistä osa toteutetaan kuntosalilla. Kaikkien asiakkaiden on ehdotomasti päästävä toiseen kerrokseen.

Portaiden sijoittelua ja kulkuväyliä mietimme pitkään ja hartaasti. Kuinka saamme tilat rakennettua niin, että saman tilan läpi ei kuljeta kengillä ja sukkasilla. Minne tiloihin voi mennä kengillä ja mitä tilat ovat sisäkenkäaluetta. Miten kulkuväylät rakennetaan niin, ettei Maija Meikäläisen tarvitse kulkea jumppatrikoissa voittoaan kahviossa juhlivan salibandyjoukkueen läpi BODYBALANCE tunnille? Alakerran ryhmäliikuntasalin takaa lähtee portaat yläkerran kuntosaliin. Eihän ne siellä voi sijaita. Ryhmäliikkujista tuskin on mukava, että kesken tunnin salin läpi kulkee porukkaa kuntosalille ja sieltä pois. Ohjaajalle ei ainakaan, menisi pasmat jatkuvasti sekaisin 😀

Toisessa kerroksessa sijaitsevat kuntokeskuksen tilat muokattiin lähes kokonaan uusiksi toiveidemme perusteella. Kuntokeskuksen tilojen suunnittelussa hyödynsimme paljon OleFitiltä etenkin Turkian Markon osaamista. OleFit on rakentanut lähes 40 kuntosalia Suomeen, joten näkemystä heiltä löytyy huomattavasti enemmän kuin itseltäni. Mietimme alustavasti mm. ikkunoiden ja ovien sijoittelua, vapaiden painojen aluetta, lämmittelylaitteiden paikkaa, vesipisteitä, lattiamateriaaleja, ilmaistointia, sähköjä, valaistusta ja äänentoistoa. 

Toiseen kerrokseen toivoimme myös toisen ryhmäliikuntasalin. Toinen, isompi, ryhmäliikuntasali löytyy 1. kerroksesta. Yläkerran saliin suunnittelimme mm. virtuaalitunteja sekä kehonhuollollisia tunteja. Toki tila toimii loistavasti myös kuntosalikäyttäjien venyttelytilana aina, kun tila on vapaana.

Toivoimme uuteen liikuntahalliin myös VIP-tiloja saunalla. Näitä tiloja voimme vuokrata esim. pelien aikana VIP-tiloina, yrityksille kokouksiin, saunailtoihin tms., yksityisille henkilöille synttäreille, polttareille tms., seuroille ja yhdistyksille kokoustiloiksi yms. Lisäksi voimme itse hyödyntää tiloja esim. palavereissa, pienryhmätiloina ja personal training asiakkaiden kanssa.

TOIVEIDEN YHDISTÄMISTÄ JA LOPULLINEN POHJAKUVA
Kun eri käyttäjäryhmien toiveet oli kuultu, Wasa Groupin suunnittelijat muokkasivat pohjapiirustusta uuteen uskoon. Eikä se tietenkään kerralla näyttänyt toimivalta, vaan palavereita pidettiin touko-kesäkuussa useita, jotta kaikki yllä mainitut asiat saatiin mahdutettu 3600 neliön sisään ja toiveista mahdollisimman moni tuli toteutettua.

Alla pohjapiirustukset, jotka näyttävät mielestäni nyt loistavilta. Kun tätä vertaa alkuperäiseen, niin ero on merkittävä etenkin toimivuuden ja käytettävyyden kannalta.

1. kerroksen pohjakuva

2. kerroksen pohjakuva

10.4.2020

Valinta uuden liikuntahallin operaattoriksi ja vaikutukset Power4Lifen toimintaan

Hei,

Tiedättekö mitä? Vuonna 2021 tapahtuu jotain niin hienoa ja uskomatonta, etten olisi villeissä unelmissakaan uskonut sen olevan mahdollista 🤩 Power4Life valittiin Hiekanpään alueelle rakentuvan uuden liikuntahallin operaattoriksi ja samalla pääsemme osaksi suomalaista, kasvavaa Ole.fit-kuntokeskusketjua!
 
Tiedän, että uudesta liikuntahallista on käyty Pieksämäellä kädenvääntöä, mutta itse en ole tätä keskustelua juurikaan seurannut. En siis osaa, enkä haluakaan, ottaa kantaa menneisyyden haasteisiin. Me olemme mukana nyt ja tulevaisuudessa. Ja tulevaisuus näyttää mielestäni loistavalta!
LISÄÄ TAUSTAVOIMIA JA YHTEISTYÖKUMPPANEITA
 

Wasa Group aloittaa lähiaikoina uuden liikunkeskuksen rakentamisen Huvilakadun ja Karjalankadun risteykseen, ja Power4Life toimii keskuksen operoijana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että me vuokraamme Wasa Groupilta tilat ja pyöritämme niissä omaa liiketoimintaamme.

Liikuntakeskuksen tulee 600–700 neliöisen kuntokeskuksen lisäksi tämän hetkisen tiedon mukaan kaksi täysmittaista palloilukenttää, 300 hengen katsomo, kahvio ja pukuhuonetilat. Kuntokeskuksen tilat ovat käytössämme 24/7 ja liikuntakeskuksen muut urheilutilat muulloin paitsi koulupäivinä klo 8.00–15.00.

Liikuntakeskuksen operointiin saan taustavoimakseni Aki Lindroosin Bola Liikunta- ja Hyvinvointikeskuksesta. Aki on jo tähän saakka ollut valtavana apuna, ja hänen vahva ammattitaitonsa on myös jatkossa käytössämme liikuntakeskukseen liittyvissä asioissa.

Ole.fit-kuntokeskusketju taas tuo meille vahvan tuen kuntokeskuksen toimintaan ja saamme sparraajiksemme ketjun omistajat Tomi Peltosen ja Marko Turkian sekä kaikki muut Ole.fit-yrittäjät ympäri Suomea. Ole.fit-kuntokeskusketjussa – poikkeuksena muista vastaavista – saamme itse päättää palveluista, toimintatavoista, hinnoista ja kaikista käytännön asioista. Ole.fit ei myöskään saa provisiopalkkiota tuloksestamme, vaan ketjulle maksetaan kuukausittainen lisenssimaksu. Lisenssimaksua vastaan pääsemme mukaan Suomen parhaaseen kuntokeskusverkostoon ja saamme sen osaamisen, hankintakanavat sekä graafisen ilmeen käyttöömme.

MIKÄ MUUTTUU VUONNA 2021?

Power4Life muuttaa Huvilakadulle rakentuvaan liikuntakeskukseen ja saa sekä isommat että paremmat tilat. Samalla kuntokeskuksen nimi muuttuu Ole.fit Pieksämäeksi ja kuntokeskuksemme saa uudet värit ja muodot.

Kun liitymme Ole.fit-ketjuun, saat asiakkaanamme vierailuoikeuden lähes 40:een Ole.fit-kuntokeskukseen ympäri Suomea.

MIKÄ EI MUUTU VUONNA 2021?

Vuonna 2021 yrittäjä pysyy samana, samoin meidän mahtava henkilöstö. Toimintamme tavoitteena on myös tulevaisuudessa edistää asiakkaidemme elämänlaatua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tuoda liikunnan iloa kaikille asiakkaille ikään, sukupuoleen, kuntotasoon tai sosiaaliseen asemaan katsomatta.

Jatkossa myös arvopohjamme säilyy ennallaan. Positiivisuus, avoimuus, luottamus ja asiakkaiden toiveiden aito kuunteleminen sekä toiminnan jatkuva kehittäminen eivät tule jäämään vain sanahelinäksi vaan tulette kokemaan ne todeksi myös arjessa.

Kaikki nykyiset palvelumme (kuntosali, crosstraining, ryhmäliikunta, personal training, fysioterapia, Neurosonic, Firstbeat ja työhyvinvointipalvelut) siirtyvät uuteen liikuntakeskukseen lähes entisellään. Jos jotain muuttuu kehitystyön tuloksena, se muuttuu paremmaksi!

YHDESSÄ ETEENPÄIN

Rakennetaan yhdessä loistava uuden liikuntakeskuksen ja Ole.fit Pieksämäen tarina ❤️
Aurinkoisia päiviä – pidetään itsestä ja toisista huolta!

Lämpimin terveisin,


Heini Väisänen

yrittäjä, valmentaja


KTM, pääaine johtaminen ja työhyvinvointi, sivuaineet ravitsemustiede ja liikuntalääketiede
KM, pääaine opinto- ja uraohjaus, sivuaineet opetushallinto ja opettajan pedagogiset opinnot
Personal trainer sekä ravinto- ja stressinhallintavalmentaja

Power4Life Oy
Kangaskatu 30, 76100 Pieksämäki
0400 925858